Hulp & Advies

Schuurman-Groepenkasten > Hulp & Advies

Uitleg

Hoofdschakelaar

Hoofdschakelaar

De hoofdschakelaar dient ervoor om de gehele elektrische installatie met één handeling handmatig te kunnen uitschakelen.
Een hoofdschakelaar is sinds 2005 verplicht in elke nieuwe groepenkast.
Wanneer een groepenkast wordt aangepast of vervangen, dan moet deze worden voorzien van een hoofdschakelaar.

Een installatieautomaat zorgt ervoor, dat defecte apparaten of bedrading in uw huis, de elektrische installatie niet kunnen beschadigen. De automaat schakelt de stroom uit, wanneer er teveel stroom door de bedrading gaat. Zonder deze beveiliging zou de bedrading kunnen smelten of er zou zelfs brand kunnen ontstaan.

Wanneer de stroomsterkte hoger wordt dan de toegestane waarde zal de automaat onmiddellijk uitschakelen. Ook wanneer u te veel apparaten heeft aangesloten op één automaat (of één groep), waardoor het stroomverbruik te groot wordt, schakelt de automaat uit.

Een aardlekautomaat is een combinatie van een aardlekschakelaar en een installatieautomaat (groep) in één component. Een aardlekautomaat voert dus beide functies uit. Een aardlekautomaat is een uitstekende oplossing voor bijvoorbeeld de tuinverlichting.
Indien zich een te hoge lekstroom, een kortsluiting of een overbelasting voordoet in de eindgroep van de aardlekautomaat, dan heeft dit geen invloed op het functioneren van andere groepen in de groepenkast.

Een 1 fase kookgroep bestaat uit 2 gekoppelde eindgroepen die zijn samengesteld tot een kookgroep.
Voor een elektrisch kooktoestel (inductie/keramisch/halogeen) moet de groepenkast ingericht worden met een kookgroep.
Een 1 fase kookgroep is geschikt voor elektrische kooktoestellen met een vermogen tot 7.360W.

Een 3 fasen kookgroep wordt toegepast in een groepenkast met een 3 fasen hoofdaansluiting.

Wanneer u elektrisch wilt gaan koken met een kooktoestel waarvan het aansluitvermogen hoger is dan 7.360W, moet de groepenkast worden ingericht met een 3 fasen kookgroep. Op een 3 fasen kookgroep kan een kooktoestel aangesloten worden met een aansluitvermogen tot 11.040W.

Een kookgroep wordt ook wel een krachtgroep genoemd.

beltrafoEen beltrafo dient voor de juiste werking van een zwakstroom (deur)bel installatie.
De beltrafo zorgt ervoor dat een spanning van 230 Volt wordt omgevormd tot een veilige spanning van 8, 10 of 12 Volt.

Keuzehulp

Hoeveel ruimte heeft u in de meterkast en hoe groot moet uw groepenkast zijn om de benodigde aantal groepen kwijt te kunnen?

We hebben 4 verschillende afmetingen in het assortiment;
B x H (Breedte x Hoogte in mm)

groepenkast_ala1

110 x 220 6 modules

groepenkast_reno3

220 x 165 12 modules

groepenkast_hs2als4

220 x 220 12 modules

groepenkast_1f4gr

220 x 330 24 modules

B16 automaat 1 module
1 Fase hoofdschakelaar 2 modules
1 Fase kookgroep 2 modules
1 Fase aardlekschakelaar 2 modules
Aardlekautomaat 2 modules
Beltrafo 2 modules
3 Fasen kookgroep 3 modules
3 Fasen aardlekschakelaar 4 modules
3 Fasen hoofdschakelaar 4 modules

Of u een 1 Fase of een 3 Fasen aansluiting heeft, vindt u terug op uw kWh-meter. Staat er op uw kWh-meter (stroommeter) vermeld: 220V, 230V of 1ph, dan heeft u een 1 fase hoofdaansluiting. Staat er vermeld 3x 220V, 3x 230V, 380V, 400V of 3 ph, dan heeft u een 3 fasen hoofdaansluiting. Op de nota van uw energieleverancier of netbeheerder wordt ook aangegeven van welke aansluiting u gebruik maakt.

Volgens de laatste installatienormen dient bij aanpassingen aan uw groepenkast te allen tijde een hoofdschakelaar toegepast te worden. In veel gevallen zal u dan moeten kiezen om de groepenkast compleet te vervangen. Met de hoofdschakelaar onderbreekt u met 1 handeling de volledige stroomtoevoer van uw woning of bedrijfspand. Wanneer u een groepenkast nodig heeft ter uitbreiding op uw bestaande groepenkast, wordt de uitbreidingskast achter de hoofdschakelaar van de bestaande groepenkast aangesloten. Wanneer uw bestaande groepenkast niet voorzien is van een hoofdschakelaar is het raadzaam om de complete kast te vervangen.

In de meeste gevallen wordt uw groepenkast opgebouwd uit aardlekschakelaars en installatieautomaten. Per aardlekschakelaar kunt u maximaal 4 groepen aansluiten. Volgens de Nederlandse norm(NEN 1010) dient de elektriciteit van uw woning minimaal over 2 aardlekschakelaars verdeeld te zijn. Dit is om te voorkomen dat uw gehele woning zonder elektriciteit zit wanneer er een fout in de installatie ontstaat.

Een aardlekautomaat is als het ware een aardlekschakelaar en installatieautomaat in 1. Het voordeel van deze techniek is dat een fout in één van deze aardlekautomaten geen invloed heeft op de rest van de installatie. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een extra groep voor uw buitenverlichting of buitenstopcontacten.

Kiest u voor “1 op 1” vervanging, dan neemt u hetzelfde aantal groepen in uw nieuwe groepenkast als in de bestaande groepenkast. Echter wordt er vaak pas gekozen voor een nieuwe groepenkast wanneer de huidige kast te weinig groepen heeft. Wanneer er geen ruimte is om een extra kast tegen de bestaande kast aan te plaatsen als uitbreiding, wordt vaak gekozen om de groepenkast in zijn geheel te vervangen.
Apparaten zoals een wasmachine, droger, vaatwasser, oven en combi-magnetron vragen allemaal een aparte groep. Gaat u deze apparaten toevoegen aan uw huidige installatie, neem dan voor elk apparaat een extra groep in uw nieuwe groepenkast.

Zit de transformator van uw belinstallatie momenteel al in de groepenkast of wilt u de huidige externe beltrafo liever in uw nieuwe groepenkast verwerken, kies dan voor een groepenkast met geïntegreerde beltrafo.

Heeft u in huis geen gas kookstel, dan kookt u waarschijnlijk elektrisch. Een elektrische kookplaat(keramisch, inductie of halogeen) verbruikt meer stroom dan andere apparaten. Voor de kookplaat is een kookgroep nodig om deze van voldoende elektriciteit te kunnen voorzien. Kookgroepen zijn er in 2 x 1 Fase- of in een 3 Fasen uitvoering. Kookplaten zwaarder dan 7.360W dienen aangesloten te worden op een 3 Fasen kookgroep max 11.040W.

Kookgroepen kunnen soms ook gebruikt worden voor andere elektrische apparaten zoals bijvoorbeeld een airco-installatie.

Niet gevonden wat u zocht?

Voor specifieke installaties of vragen verzoeken we u contact op te nemen via telefoonnummer 010 841 43 18 of per email info@Schuurman-groepenkasten.nl.